Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, “50. Türkiye Satranç Şampiyonası’nın Adana’da yapılması kente verdiğimizi değeri kanıtlıyor” dedi.

Federasyon Başkanı Tulay, Ramada Otel’de gerçekleştirilen saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en deneyimli 14 usta oyuncusunun Adana’da iki hafta boyunca mücadele edeceklerini söyledi.

İlk Türkiye Şampiyonası’nın 1966 yılında yapıldığını hatırlatan Tulay,  Türkiye’de en fazla lisanslı sporcuya sahip olduklarını belirterek konuşmasında şunlara yer verdi:

“Türkiye’nin satrançta en önemli 14 ustası 2 hafta boyunca Adana’da barışa, dostluğa, sağlığa hamle yapacaklar. İlk Türkiye şampiyonası 1966 yılında gerçekleştirildi. 50. Türkiye Satranç Şampiyonası’nın Adana’da yapılması kentte verdiğimizi değeri kanıtlıyor. Türkiye, satrançta uluslararası platformda çok önemli bir yere sahip. Hedefimiz, Avrupa ve dünya şampiyonalarında kürsüye daha çok Türk sporcularını çıkarmaktır. Bu kapsamda, Türkiye şampiyonasına destek veren Vali Mustafa Büyük’e,  sponsorluk yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Ataşbak’a teşekkür ederiz. “

Başkan Tulay, Türkiye Şampiyonası’nın 2 hafta boyunca internet ortamında Eski Türkiye Şampiyonlarından Can Arduman ile Özgür Akman’ın yorumlarıyla izlenebileceğini, turnuvayı Uluslar arası hakemlerden Atilla Gürmen ile Yalçın Gergeroğlu’nun yöneteceğini de sözlerine ekledi.

-ATAŞBAK: “TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NIN ADANA’DA YAPILMASI ANLAMLI”

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Ataşbak, Türkiye Şampiyonası’nı kendilerine güvenerek Adana’da yapılmasını sağlayan Federasyon Başkanı Tulay’a teşekkür etti.

Ataşbak, Vali Mustafa Büyük’ün direktifleri ve desteği sayesinde okullara ve kulüplere satranç takımı ve malzeme dağıttıklarını belirterek,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ Öncelikle Türkiye’nin satrançta en büyük ustalarını Adana’da görmekten ve konuk etmekten dolayı çok mutluyuz. Okullarda seçmeli ders olan satrançta Türkiye genelinde olduğu gibi sporcu sayısında rekor durumdayız.  Bunun en somut kanıtı Türkiye şampiyonasında Adana’dan Barış Esen’in bulunmasıdır. Oyunların kralı, kralların oyunu olarak bilinen satrancın ilçe, belde ve mahallelere kadar yaygınlaşmasını sağlayacağız. Başta Federasyon Başkanı Gülkız Tulay olmak üzere  sporda koordine içinde çalıştığımız Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, İl Temsilcisi Av. Veysel Tuncil ve diğer emeği geçenlere teşekkür ederim.”

DEMİRSPOR BAŞKANI SÖZLÜ: “SATRANÇ AİLE SPORU”

Adana Demirspor Kulübü Başkanı Sedat Sözlü,  ağabeyi Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün açılışa yetişemediğini, ancak uygun zamanda sporcuları ziyaret edeceğini kaydetti.

Sedat Sözlü, satrancın aile sporu olduğunu vurgulayarak “Satranç ailesine yabancı değilim. Ceyhan Belediyespor’da başkanlığım dönemimde Satranç Federasyonu’nun delegesiydim. Gülkız Tulay’ın başkan olmasında bizlerin de desteği oldu. Gelişme çağında en doğru seçim çocuklara satranç öğretmektir. Benim 3 çocuğum var. Bunların satranç oynaması için gerekli çabayı gösterdim. Tüm ailelerin bunu yapması gerekir.  Türkiye Şampiyonası’nın Adana’da yapılmasını sağlayan Federasyon Başkanı Gülkız Tulay’a şükran borçluyuz” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra, Federasyon Başkanı Tulay, İl Spor Müdürü Ataşbak, Adana Demirspor Kulübü Başkanı Sözlü ilk hamleyi yaparak turnuvayı başlattılar.

Etkinliğe, Osmaniye Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir, Adana Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Tesisleri ve Sportif Organizasyonlar Şube Müdürü Mehmet Sağlam, Gençlik Hizmetleri ve Spor Şube Müdürü Halit Yılmazel, Spor Servisi Şefi Hanifi Altun, Satranç Federasyonu İl Temsilcisi Veysel Tuncil ile diğer yetkililer hazır bulundu.

-TURNUVAYA KİMLER KATILIYOR-

Türkiye Şampiyonası’na 7 masada karşılaşan milli takım sporcularının isimleri şöyle:

Dragan Solak, Alexander Ipatov, Barış Esen, Kıvanç Haznedaroğlu, Mert Erdoğdu, Umut Atakişi, Orhan Eminov, Betül Cemre Yıldız, Bahadır Özen, Eren Ererdem, Şiar Yaran, Mustafa Yelken, Doğan Küçük, Murat Yelligedik.